Březen 2008

Obsah

29. března 2008 v 22:52 Jana Eyrová
Jana Eyrová
Jana vyrůstala u tety-paní Reedové, protože její rodiče zemřeli když byla ještě malá. Paní Reedová měla dvě dcery a syna, který Janu neustále něčím mlátil, ponižoval a týral. Teta jí zavírala do pokoje ve kterém zemřel její strýc. Jednoho dne se paní Reedová rozhodla, že Janu pošle do školy. Jana byla zprvu nadšená, ale když do školy nastoupila nelíbilo se jí tam. Ve škole byly hrozné podmínky a za vše co děti udělaly byly potrestány. Jana byla velmi chytrá a když dostudovala zůstala ještě na škole jako učitelka 2 rok. Ve škole jí to omrzelo a podala si inzerát. Na její inzerát jí brzy odpověděla starší paní Fairfexová. Když naspoupila do Thornfieldu paní Fairfexová ji pěkně přivítala a zdělila ji že bude mít na starosti malou Adélku a že pánem domu je je pan Edvard Fairfex Rochester, který hodně cestuje a Adélka je jeho nevlastní dcera. Paní Fairfexová byla hospodyně pana Rochestera.. Po nějaké době se Jana poznala s panem Rochesterem se kterým moc dobře nezačali. Jana se postupem času do něj zamilovala, ale snažila se si to nepřipouštět. Pan Rochester to poznal a také se do ní zamiloval. Jednoho večera když se náhodou setkali na zahradě, požádal pan Rochester Janu o ruku. Jana si myslela že si t ní dělá jenom srandu, ale nakonec po dlouhém přemlouvání souhlasila a za pár měsíců se měla konat svatba. Jana zářila štěstím. Ve svatební den se Jana dozvěděla, že Rochester už je ženatý za bláznivou Bertu, kterou ukrýval v domě a jednou pana Rochestera v noci málem upálila. Jana z toho byla zdrcená. V noci utekla nepozorovaně a bez peněz. Odjela do dalekého města a začala žebrat, spala na loukách a kdyby ji jedni hodní lidé nevzali k sobě jistě by zemřela. Farář Jan jí když se uzdravila našel práci. Jana byla velmi vděčná co všechno pro ni udělali. Z faráře Jana se vyklube Janin bratranec. Tak Jana získá rodinu a je šťastná a zdědí po svém strýci velké peníze, které rozdělí. Něco dala bratranci a něco dvoum sestřenicím. Začalo jí trápit víc a víc co je s panem Rochesterem. Vydala se teda na cestu do Thornfieldu. Když dorazila a došla k domu zjistila, že je to už zřícenina a tak se vyděšená vrátila do blízkého hostince. Tam jí pán vysvětlil co se stalo. Berta založila požár v noci a když se pan Rochester probudil hned šel vzbudit všechno služebnictvo a vyvedl je ven. Berta zatím vylezla na cimbuří, když to pan Rochester uviděl rychle tam běžel, ale bylo pozdě. Berta skočila a byla mrtvá. Pan Rochester se vracel dolů a spadl na něj hořící trám. Když ho lidé dostali ven měl popálenou tvář, ztratil zrak a přišel o ruku. Jana se hned rozjela do jeho dalšího sídla do Ferndeanu. Když došla k domu uviděla pana Rochestera jak vyšel ven a za chvíli šel zase dovnitř. Jana zaklepala na dveře a otevřela jí služebná a byla moc ráda že jí vidí. Pan Rochester chtěl přinést do pokoje vodu tak mu ji Jana donesla. Pes Hektor ji hned poznal a začal nadšeně štěkat. Jana mu podala sklenici vody a pan Rochester se jí ptal co se to děje že Hektor tolik vyvádí. Jakmile Jana promluvila byl pan Rochester štěstím bez sebe. Další den na procházce si všechno pověděli a hned šli do kostela a vzali se. Měli děti a panu Rochesterovi se začal vracet zrak. Janin bratranec zemřel v Indii a se sestřenicemi byla stále v kontaktu. Adélku dali do dobré školy a byli všichni moooc šťastní.

Toby ;-)

29. března 2008 v 21:01 Toby Stephens



Rochester

27. března 2008 v 21:42 Jana Eyrová

Biografie

27. března 2008 v 20:51 Toby Stephens
Toby se narodil 21. dubna roku 1969, jeho rodinu rozebírám podrobněji pod tímto článkem. Vzhledem k tomu, že ale všichni, s kterými během dětství přišel do kontaktu, byli z herecké či filmové branže, nemohlo to dopadnout jinak než tím, že sám začne hrát. Během svojí divadelní kariéry získal dvě prestižní ocenění, Cenu sira Johna Gielguda pro nejlepšího herce a Cenu Iana Charlesona za jeho výkon v představení Coriolanus s Královskou shakespearovskou společností v roce 1994. Mezi jeho další hry ve společnosti patří např. Antonius a Kleopatra, Sen noci svatojánské, Measure for Measure, Wallenstein, Konec dobrý, všechno dobré a Unfinishes Business.
Svůj televizní debut si odbyl v Orlandu, potom se objevil v takových filmech jako Tenant of Wildfield Hall či Photographing Fairies, filmech, ve kterých zůstal pro Hollywood a potenciálně i pro české země neobjeven. Potom přišla proměna v podobě Velkého Gatsbyho, který ho konečně prosadil. Následoval Oněgin s Ralphem Fiennesem a Liv Taylorovou. Ve filmu Vesmírní kovbojové si už zahrál mladého Clinta Eastwooda a je pravda, že s nalepenou umělou bradavicí byl od westernového veterána skutečně k nerozeznání.
V českých televizích jsme ho také mohli zaznamenat v minisérii Napolenon s Christianem Clavierem v hlavní roli, kde si střihnul ruského cara Alexandra I. Jeho arogantní panovník byl tak trochu podoben jeho další, tentokrát skutečně průlomové roli, jež ho ale nejspíš bohužel navždy pro Hollywood zaškatulkuje jako záporáka. Toby totiž ztvárnil hlavního oponenta nezničitelného britského agenta Bonda, Jamese Bonda, Gustava Gravese v díle -Die Another Day - Dnes neumírej.Právě tohle byla role, ve které přivedl moje oči směrem k sobě a od té doby jsem byla jeho herectvím naprosto okouzlena. Od Jamese Bonda účinkoval v několika dalších projektech, ze kterých jmenuji třeba jedno z nových zpracování detektivních případů Hercula Poirota. Byl také zvažován pro roli Robina ve filmu Batman a Robin, ale tu potom dostal někdo jiný. Škoda.
Toby vyniká tím, že narozdíl od svých některých kolegů dokáže naprosto dokonale mluvit angličtinou s americkým přízvukem. Právě to mu pomohlo získat roli ve Velkém Gatsbym a podle jeho slov mu to umožnilo se během okamžiku do role okamžitě vžít.
Toby je velkým fandou filmů jako Vetřelec a thrillerů jako např. Shining, přesto jeho nejoblíbenějším filmem zůstává film Sleuth (1972) s Laurencem Olivierem a Michaelem Cainem. Je to mysteriózní film adaptovaný Anthonym Shafferem podle jeho vlastní hry. Jako svůj poslední film ho režíroval Joseph L. Mankiewicz.
Toby je synem britské herečky Maggie Smith (narozena 28. 12. 1934). Ta získala titul dáma britského impéria v roce 1989 a také má doktorát z literatury z Oxfordu a St. Andrew's College. V roce 1988 jí byla diagnostikována Gravesova choroba, bohužel se mi zatím nepodařilo zjistit, co to obnáší. Podle svojí biografie je pět stop vysoká (zhruba 155 cm) a baví ji čtení a kreslení portrétů tužkou. Pokud jsem správně porozuměla textům na anglických stránkách, tak za svůj život zatím získala dva Oskary, bohužel ale nevím české názvy filmů. Anglicky to jsou California Suite a The Prime of Miss Jean Brodie. V našich vodách je známá jako představitelka profesorky McGonnagalové ze série filmů o Harrym Potterovi.
Tobyho biologickým otcem je zesnulý sir Robert Stephens (narozen 14. 6. 1931), který zemřel 12. 12. 1995, ve stejném roce, kdy byl jmenován rytířem, a dvacet let potom, co se rozvedl s Maggie Smith. Za svého života hrál a vyprodukoval něco kolem šedesáti snímků, nejlépe je znám svojí rolí Teddyho z The Prime of Miss Jean Brodie, na němž pracoval se svojí aktuální manželkou Maggie, mimo ni byl ještě třikrát ženatý. Film měl premiéru v roce 1969, což je i rok Tobyho narození, takže Maggie musela být těsně po nebo před porodem. Toby svého pravého otce neviděl celých deset let po tom, co se jeho rodiče rozvedli, a ke svému otci nacházel cestu většinou skrze práci, teprve posledních několik let Robertova života spolu přátelili. Toby o svém otci řekl: "Byl jsem rád, že jsem ho mohl poznat před jeho smrtí. Byl jsem na něj neskutečně pyšný, a věděl jsem, že on je pyšný na mě."
Tobyho bratr, Chris Larkin (19. 6. 1967), má stejného otce i matku jako on, ale příjmení si změnil na Larkin, protože obdivoval práci básníka Philipa Larkina. Křestní jméno Christopher dostal po svém kmotru herci Christopheru Downesovi. Přestože je o dva roky starší než Toby, skončil se studiem herectví na LAMBDA o rok později než on. V roce 2003 se po delším divadelním období vrátil na plátna kin v trháku Master and Commander: Odvrácená strana světa, kde postřelil mého dalšího oblíbence Paula Bettanyho, když lovil kormorána. (Samozřejmě ho zranil jenom ve filmu, aby si někdo nemyslel.)
Toby se 15. 9. 2002 v Londýně oženil s herečkou Anne Luise Plowmanovou, která pochází z Nového Zélandu a ve Spojených státech je nejlépe známá příznivcům seriálu Hvězdná brána, který se vysílal i u nás. Anne tam ztvárnila roli doktorky Sarah Gardnerové alias Osirise. Studovala LAMBDA, stejnou školu jako Toby a jeho bratr, ale později. Během začátků svojí kariéry hodně cestovala. Pracovala například v divadle, televizi a filmu v Londýně, Tokiu, Hong-Kongu, Dublinu, Sydney a Paříži. Hrála také v dokumentu spolu s Tobym, ve filmu Fairy Tale's: True Story, který vznikl jako podpůrný projekt k Tobyho snímku Photographing Fairies.
Toto je muž, kterému Toby jako malý říkal tati, jeho nevlastní otec Alan Beverley Cross (narozen 13. 4. 1931, zemřel 20. 3. 1999). Narodil se do divadelní rodiny, studoval historii na Oxfordu a tam také začal psát svoje první hry. Za svůj život napsal zhruba 25 divadelních her a muzikálů, dva romány, několik televizních filmů, několik operních libret a také scénářů, včetně těch k filmům Sindibád a Tygří oko, Jáson a Argonauti a legendární Souboj Titánů. Maggie byla jeho třetí ženou.
Filmografie
1. Marathon (2006) (ohlášeno)
2. "Jane Eyre" (2006) (mini) TV Series (dokončuje se) .... Edward Fairfax Rochester
3. Dark Corners (2006) (dokončeno) .... Dr. Woodleigh
4. Severance (2006) .... Harris
5. Sharpe's Challenge (2006) (TV) .... William Dodd
6. The Best Man (2006) (TV) .... Peter
7. The Queen's Sister (2005) (TV) .... Tony Armstrong Jones - Lord Snowdon
8. "Waking the Dead" - Subterraneans (2005) TV Episode .... Dr. Nick Henderson
9. The Rising: Ballad of Mangal Pandey (2005) .... Captain William Gordon
10. Sueno de una noche de San Juan, El (2005) (hlas: anglická verze) .... Demetrius
11. London (2004) (TV) .... Casanova
12. "Poirot" - Five Little Pigs (2003) TV Episode .... Philip Blake
13. Cambridge Spies (2003) (TV) .... Kim Philby
14. Dnes neumírej (2002) .... Gustav Graves
15. "Napoléon" (2002) (mini) TV Series .... Tsar Alexander I
16. Posedlost (2002) .... Fergus Wolfe
17. Perfect Strangers (2001) (TV) .... Charles
18. Vesmírní kovbojové (2000) .... Young Frank
19. Velký Gatsby (2000) (TV) .... Jay Gatsby
20. The Announcement (2000) .... Ross
21. Oněgin (1999) .... Vladimir Lensky
22. Madam Bette (1998) .... Victorin Hulot
23. Photographing Fairies (1997) .... Charles Castle
24. Sunset Heights (1997) .... Luke Bradley
25. The Tenant of Wildfell Hall (1996) (TV) .... Gilbert Markham
26. Twelfth Night: Or What You Will (1996) .... Duke Orsino
27. Orlando (1992) .... Othello
28. "The Camomile Lawn" (1992) (mini) TV Series .... Young Oliver
Základní údaje
vlastní jméno: Toby Stephens
datum narození: 21. 4. 1969
místo narození: Middlesex Hospital, Londýn, Anglie
výška: 1, 78 m
stav: ženatý, manželka Anna-Louise Plowman, syn Eli Alistair
ocenění: Cena sira Johna Gielguda pro nejlepšího herce, Cena Iana Charlesona za jeho výkon v představení Coriolanus s Královskou shakespearovsou společností v roce 1994.

Joey ;-)

12. března 2008 v 21:24 Joey



Míša

8. března 2008 v 22:32 Miška

Stephen King

8. března 2008 v 22:22 Stephen King

Barči fotky

8. března 2008 v 22:14 Bára

Fotky 2

8. března 2008 v 21:26 Jana Eyrová

Videa 2

8. března 2008 v 21:15 Jana Eyrová

fotky

5. března 2008 v 21:41 Jana Eyrová

videa

5. března 2008 v 21:02 Jana Eyrová